Steeds meer mensen bouwen zelf een huis

BoVeSaw WoningFamVerhaaghMeldersloo1Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun woning met volledige eigen zeggenschap te laten bouwen, zonder dat er een projectontwikkelaar aan te pas komt. De bouwprojecten zijn vooral een uitkomst voor starters op de woningmarkt.

Het is een duidelijke trend: toekomstige bewoners kopen gezamenlijk een pand casco. Het gebouw van kaal beton en staal wordt daarna door elke bewoner individueel naar eigen wens ingericht. Bij deze zogenaamde CPO-projecten (Collectief Particulier Ondernemerschap) kan het zowel gaan om nieuwbouw als om een herinvulling van bestaande panden.
Bewoners worden tijdens het traject maandelijks door een begeleidende partij op de hoogte gehouden over de financiering van het project en de ontwikkelingen van de bouw. De bewonersvereniging en de een adviseur kijken samen naar wat er mogelijk is en welke materialen er nodig zijn. De adviseur neemt ook het voortouw in het onderhandelen met de aannemer voor het project.

Flinke stijging

Uit cijfers van CBS blijkt dat het aantal CPO-projecten in het eerste kwartaal van 2015 ruim 30% is gestegen ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden. Er werden in deze periode 2022 bouwopdrachten afgehandeld.
De projecten zijn vooral aantrekkelijk voor starters op de woningmarkt. Voor hen bieden de projecten een relatief goedkoop alternatief, waarmee ze meer waar krijgen voor hun geld dan bij de aankoop van een saai ingericht rijtjeshuis. Volgens hypotheekverstrekker Obvion, dat veel gezamenlijke woningbouwprojecten financieert, kan de kostenbesparing oplopen tot 20%.
De mogelijkheid tot een eigen inrichting van de woonruimte was voor Wouter Thoen de voornaamste reden om twee jaar geleden te kiezen voor het CPO-traject: „Bij de invulling kun je het zo gek maken als je zelf wilt.”

Voordelig

Voor Marcel de Groot, die vanaf februari toegang heeft tot zijn woonruimte om te beginnen met klussen, speelde het financiële voordeel ook mee. „Ik krijg een vide van vijf meter hoog in mijn woning. Dat was ergens anders in Amsterdam niet voor dezelfde prijs gelukt.” De goedkope koopprijs hangt samen met de afwezigheid van de projectontwikkelaar, waardoor de rekening direct op het bouwbedrijf wordt berekend.

Onderhandelingspositie

Daarnaast zorgt het groepsaspect voor een sterke onderhandelingspositie. Bij het bepalen van de prijzen voor grond, witgoed en vloeren kan er om een lagere prijs gevraagd worden omdat het om grotere hoeveelheden gaat. Thoen en De Groot zijn tevreden over het project. Wel is het volgens beiden belangrijk dat je genoeg tijd hebt: voor de bouwplanning wordt een jaar gerekend, en voor de bouw één tot anderhalf jaar. Daarnaast kan er tijdens de bouw of bij het vinden van een hypotheekverstrekker nog vertraging plaatsvinden. Veel banken en aannemers zijn terughoudend tegenover CPO-projecten. Een bijkomstig voordeel is een goede relatie met de buren. Wouter: „Door de maandelijkse vergaderingen ken je elkaar al een jaar lang voordat je samen gaat wonen. En de barbecue die we vorig jaar hadden houden we erin.” Ook Marcel verwacht zijn buren nog vaak te zien: „We hebben een gezamenlijk dakterras.”

Door deze website te gebruiken gaat u akkoord met de plaatsing van cookies, o.a. voor analytische doeleinden.
Ok Weigeren