Skip to main content

Flexwoningen vallen onder NHG

De NHG-hypotheek zou ook beschikbaar moeten komen voor mensen die een flexwoning willen kopen, zegt het fonds achter de Nationale Hypotheekgarantie zelf. Deskundigen zijn voorzichtig positief, maar vragen zich af of dit type woningen niet beter door professionele partijen verhuurd kan worden.

Flexwoningen zijn huizen die in de fabriek worden gebouwd en in z’n geheel op een tijdelijke locatie worden neergezet. Na 15 of 20 jaar, als de grond nodig is om een woonwijk of bedrijventerrein te creëren, kunnen deze huizen met een vrachtwagen naar een andere locatie worden gebracht. 

Stuk goedkoper

Omdat de eigenaars van flexwoningen de grond niet hoeven te kopen, maakt het deze vorm van wonen een stuk goedkoper dan reguliere woningbouw. Voor een flexwoning betaal je zo'n 180.000 euro, terwijl een nieuwe, permanente woning gemiddeld 450.000 euro kost. 

Toch komt de bouw van flexwoningen momenteel nog niet goed op gang, omdat gemeenten moeite hebben met het aanwijzen van tijdelijke locaties waar ze geplaatst kunnen worden.

klik op de link naar onze flexwoningen : https://www.bovesaw.nl/nieuws/flexwoning

Flexwoningen en verduurzaming brandgevaarlijk: ‘Vrees voor dodelijke slachtoffers’

Fabrieks- en flexwoningen worden gezien als dé oplossing tegen de woningnood, maar de brandveilig is in het geding. Het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid (NIPV) en de brandweer waarschuwen in het AD voor een groter gevaar op snelle en onvoorspelbare woningbranden. Ook verduurzaming brengt brandrisico met zich mee. In de afgelopen anderhalf jaar ging het drie keer gruwelijk mis.

Het NIPV en de brandweer vrezen voor dodelijke slachtoffers. De twee hameren dan ook op nieuwe regels. ”Zeker kwetsbare mensen lopen in dit soort gebouwen echt een risico’’, zegt lector Brandveiligheidskunde Lieuwe de Witte van het NIPV in de krant. ”Dat lossen we niet op met meer brandweer.”

De woningopgave in Nederland is gigantisch. Tot en met 2030 zijn er bijna één miljoen extra woningen nodig. Fabrieksmatig bouwen wordt gezien als de oplossing. Daarvoor wordt met lichtere constructies gewerkt. Deze voldoen aan de bestaande regelgeving, alleen is die niet langer toereikend, concludeert het NIPV.

Conclusie : Flexwoningen bouwen uit onbrandbaar materiaal zoals cellenbeton !!

klik op de link naar onze brandveilige flexwoningen : https://www.bovesaw.nl/nieuws/flexwoning